Today.ua

Експерт пояснив, що чекати водіям після введення акцизу на паливо

Підвищення вартості бензину та дизельного палива після запровадження в Україні акцизу на автомобільне паливо не буде – ціни залишаться стабільними. Такої думки дотримується директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

За його словами, хоча через акциз підвищиться закупівельна вартість, але раніше, у вересні, вона знизилася через падіння світових цін на нафту і нафтопродукти. Тому ціни на бензин та ДП, вважає експерт, залишаться на такому ж рівні, як зараз. Але може близько на 1 гривню за літр подорожчати автогаз.

Куюн закликав українських водіїв стежити за маркуванням палива (його клас має бути позначений на стелі АЗС та в документах у куточку споживача) і не купувати підозріло дешеве паливо, оскільки воно, швидше за все, поганої якості, що може призвести до поломки автомобіля.

В уряді також вважають, що ціни на автомобільне паливо після введення на нього акцизу не зміняться, а якщо й підвищаться, то водії цього "не відчують". У свою чергу, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев упевнений, що мережі АЗС мають знизити ціни на бензин у зв'язку з тим, що на міжнародних ринках значно подешевшала нафта.

Нагадаємо, 21 вересня 2022 року народні депутати Верховної Ради затвердили у другому читанні законопроект, який передбачає введення акцизу на автомобільне паливо – 52 євро за 1000 літрів автогазу та 100 євро – за всі інші види палива.

Раніше експерти розвіяли міф про бензин, в який вірять багато водіїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ