Today.ua

На Житомирщині голова благодійного фонду продавав автомобілі, ввезені для ЗСУ

На Житомирщині правоохоронці викрили та затримали керівника благодійного фонду, який продавав автомобілі, ввезені безкоштовно в Україну як гуманітарна допомога для ЗСУ. Про це повідомив Відділ комунікації поліції Житомирської області.

За даними досудового слідства, 54-річний фігурант, мешканець смт. Попільня, у 2019 році став співзасновником благодійного фонду, який надавав соціальну допомогу. Водночас він керує місцевим відділенням громадської організації, яка бореться із корупцією.

Правоохоронці вважають, що фігурант також займався продажем автомобілів, ввезених в Україну безкоштовно як гуманітарну допомогу для ЗСУ. Його затримали 23 квітня 2024 року на "гарячому" при продажі чотирьох "гуманітарних" автомобілів (два мікроавтобуси та два позашляховики). За них зловмисник отримав 25 500 доларів.

За цим фактом слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 Кримінального кодексу України (Незаконне використання з метою одержання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертвувань). Покарання за цією статтею передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

У ході санкціонованих обшуків поліцейські вилучили 5 транспортних засобів, митну документацію на продані транспортні засоби, печатки, чорнові записи, а також 300 000 грн у різних національних валютах.

Досудове слідство триває. Встановлюються всі особи, які могли бути причетними до продажу "гуманітарних" автомобілів. А "помічники" у фігуранта, зважаючи на все, мали бути.

Нагадаємо, в Україні пропонують звільнити від податків автомобілі, які ввозяться з-за кордону для потреб ЗСУ за умови, що передаватимуть українській армії їх будуть органи місцевого самоврядування.

Навіщо таке нововведення? Щоб шахраї не змогли продавати "гуманітарні" машини. Це передбачають законопроєкти №10219 та №10220, зареєстровані у Верховній Раді наприкінці 2023 року. Народні депутати ці документи ще не розглянули навіть у першому читанні, але парламентський Комітет із фінансів, податкової та митної політики рекомендував народним депутатам їх прийняти.

Під пільги не потраплять легковики. Як гуманітарну допомогу для ЗСУ можна буде ввозити тільки універсали, пікапи, кросовери та позашляховики, тобто лише ТЗ, які підходять для використання в армії.

Раніше стало відомо, що під час підписання контракту з ЗСУ даруватимуть сертифікат на 150 000 гривень для покупки автомобіля. Це передбачає новий закон про мобілізацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ