Today.ua

Бензин подорожчає на 11 грн, автогаз – на 4 грн: експерт розповів про нові ціни

Якщо Кабмін запровадить довоєнні податки, як він це планує зробити з 1 липня 2023 року, то українські АЗС піднімуть ціни на бензин на 10-11 гривень за літр, на дизельне паливо – на 7-8 гривень за літр, а на автогаз – на 3 ,5-4 гривні за літр. Такий прогноз зробив експерт паливного ринку Леонід Косянчук, повідомив OBOZREVATEL.

За його словами, якщо уряд продовжить дію пільгових податків на паливо, то ціни істотно навряд чи зміняться. Якщо, звичайно, цьому не завадять якісь інші фактори.

Прямо зараз і найближчим часом Косянчук не бачить причин для суттєвої зміни цін на українських АЗС.

Нагадаємо, у березні 2022 року Кабмін з метою стабілізації цін і для наповнення ринку бензином, дизелем та автогазом скасував акцизи на паливо, а також знизив з 20% до 7% ПДВ на паливо.

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев вважає, що це не вплинуло на ціни, а лише спричинило те, що деякі оператори паливного ринку отримали необґрунтований прибуток. Як би там не було, але у червні 2022 року ситуація на паливному ринку стабілізувалася. Дефіциту бензину та дизельного палива вже у червні не було, а ціни стабілізувалися.

Спочатку повідомлялося, що така пільга діятиме до скасування воєнного стану. Але вже у жовтні 2022 року Кабмін повернув акцизи на паливо, щоправда, частково. Зараз акциз на бензин та ДП становить 100 євро за 1000 літрів, а на автогаз – 52 євро за 1000 літрів.

З 1 липня 2023 року Кабмін планує запровадити довоєнні податки. Чимало експертів, а не лише Леонід Косянчук, прогнозують, що це призведе до підвищення цін на АЗС. Директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін також прогнозує, що через такий крок уряду водії на заправках почнуть отримувати "ліві" чеки, оскільки деякі власники АЗС намагатимуться ухилятися від сплати податків.

У Верховній Раді кілька тижнів тому зареєстрували законопроект №9174, що пропонує продовжити податкові пільги на пальне до кінця війни. Але його народні депутати ще не розглянули навіть у першому читанні.

Нагадаємо, раніше у Київській області ліквідували схему продажу підробленого бензину та дизельного палива через АЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ