Today.ua

В Україні виник ажіотаж навколо перереєстрації автомобілів

У Вінницькому сервісному центрі МВС останнім часом спостерігається ажіотаж довкола перереєстрації автомобілів. Після 11 квітня 2024 року кількість клієнтів збільшилась на 30%, повідомило Суспільне з посиланням на начальника регіонального сервісного центру Сергія Гайду.

За його словами, причин для ажіотажу навколо перереєстрації автомобілів та інших транспортних засобів є декілька. По-перше, прийняття народними депутатами Верховної Ради законопроєкту №10449, який передбачає посилення відповідальності за порушення правил мобілізації.

Наприклад, ухилянтів від мобілізації тимчасово позбавлятимуть права керувати автомобілями, вони не зможуть отримати посвідчення водія. Але після того, як громадянин прийде до ТЦК, обмеження з нього знімуть. Це робитиметься за письмовою заявою від керівника ТЦК.

Крім того, згідно з новим законом, транспортні засоби можуть бути тимчасово вилучені на потреби ЗСУ (це стосується, наприклад, вантажівок, позашляховиків та пікапів). Тому деякі українці хочуть переоформити автомобіль на членів сім'ї (щоб уникнути його вилучення на військові потреби). Але зверніть увагу, що згідно з новим законом, якщо громадянин володіє одним транспортним засобом або по одному транспортному засобу різних категорій, то їх не можна вилучати на потреби ЗСУ.

Цей закон набуде чинності незабаром – з 18 травня 2024 року. Відомо, що ТЦК отримуватимуть інформацію від МВС щодо транспортних засобів, які можуть бути використані на військові потреби. Деякі адвокати стверджують, що ця норма набуде чинності лише через 8 місяців після опублікування закону у ЗМІ.

Сергій Гайду зазначив, що під час обговорення та ухвалення цього закону у Вінницькому сервісному центрі МВС утворилися черги для перереєстрації автомобілів. Наприклад, чоловіки перереєструють автомобілі на своїх дружин чи дітей.

По-друге, українці поспішають перереєструвати автомобілі поки ціни не збільшилися ще більше. Це ще одна причина ажіотажу довкола перереєстрації автомобілів у сервісних центрах МВС.

У матеріалі видання Суспільне йдеться про ажіотаж навколо перереєстрації автомобілів лише у Вінницькому сервісному центрі МВС. Але ми вважаємо, що така сама ситуація може бути і в інших містах та областях нашої країни.

Нагадаємо, раніше ми повідомили про те, що поліцейські почали масово затримувати так званих "бігунків", які обіцяють за гроші "вирішити питання" у сервісних центрах МВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ