Today.ua

Биті автомобілі зі США розмитнюватимуть у “Дії“ як не биті

Биті автомобілі зі США розмитнюватимуть у мобільному додатку "Дія" як не биті. Про це розповів адвокат Іван Казачук.

В Україну зі США щорічно ввозять десятки тисяч вживаних автомобілів. Часто українці на американських онлайн-аукціонах купують биті автомобілі, а потім ремонтують їх в Україні.

Чому так роблять, адже автомобіль треба чекати дуже довго, доки його доставлять на контейнеровозі зі Сполучених Штатів до Європи, та ще й потім ремонтувати? У цьому випадку можна придбати модель, яка не продається у Європі. Можна купити автомобіль у комплектації, яка краща за європейську версію. Можна купити автомобіль з невеликими пошкодженнями, який насправді коштує дуже дорого. Загалом, є багато причин, чому українці купують автомобілі на американських онлайн-аукціонах.

Очікується, що у 2024 році у мобільному додатку "Дія" з'явиться можливість розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Але за бажання можна буде розмитнювати машини також у митних пунктах, як і раніше. Кому як зручніше. Це передбачає законопроєкт №10380, який народні депутати Верховної Ради ухвалили за основу 24 квітня 2024 року.

Згідно із законопроєктом №10380, при розмитненні автомобілів на іноземній реєстрації у додатку "Дія" для визначення їх митної вартості виходитимуть із ціни нового автомобіля відповідної моделі з урахуванням коефіцієнта віку. Для автомобіля до 1 року, наприклад, коефіцієнт віку складе 0,95, для автомобіля у віці 2 років – 0.7, а для автомобілів у віці 10 років – 0,21.

З'явиться електронна база даних для коригування митної вартості автомобілів. У ній буде інформація щодо митної вартості нових машин з урахуванням марки, моделі, двигуна, типу палива.

Адвокат Іван Казачук каже, що у мобільному додатку "Дія" биті автомобілі зі США розмитнюватимуть як не биті, тобто як абсолютно не пошкоджені. Законопроєкт №10380 щодо митної вартості автомобіля при розмитненні через "Дію" не передбачає таке поняття, як "биті". Мабуть, це означає, що через "Дію" авто зі США буде дорожче розмитнити, ніж на митниці. Час покаже.

Технічно розмитнення автомобілів через "Дію" вже готове. Наразі справа залишилася за народними депутатами, які мають розглянути законопроєкт №10380 у другому читанні.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що в Україні шахраї вдосконалили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ