Today.ua

В Україні різко збільшилася ціна автогазу

На цьому тижні котирування ЗВГ на українському кордоні, до яких прив'язані ціни багатьох імпортних контрактів, значно збільшилися, хоча для цього не було ринкових підстав.

Зокрема, ціновий індекс Argus daf Ukraine збільшився до $ 520/т. Це на $ 22/т більше, ніж було раніше. А його максимальне значення досягло $ 544/т., що в перерахунку на базіс FCA Полтава перевищує реальні ринкові ціни на 1000-1300 грн/т.

Експерти не розуміють, звідки беруться такі передумови для зростання котирувань, адже на аукціонах на скраплений газ відбувається зниження цін, а на ринку спостерігається надлишок такого палива.

Вважається, що за такою ціною міг бути викуплений якийсь мінімальний обсяг скрапленого газу.

Аналітики вважають, що є ймовірність в середньостроковій перспективі зростання цін на автогаз на українських АЗС. На це може вплинути зростання цін на нафту і зростання вартості продукту на зовнішніх ринках. Правда, є два фактори, які помітно гальмують цей процес - надлишок палива на ринку і висока конкуренція.

Нагадаємо, що в Україні зараз діє державне регулювання цін на бензин і дизельне паливо. Раніше стало відомо, що операторам паливного ринку дозволили підняти ціни на бензин вище 30 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ