Today.ua

В Україні дозволили проводити “поверхневу перевірку“ автомобілів

В Україні тепер військовослужбовці та прикордонники мають право проводити "поверхневу перевірку" автомобілів, оскільки набули чинності відповідні зміни до закону Про Державну прикордонну службу України.

Потрібно зазначити, що в українських прикордонників та військовослужбовців тепер навіть більше повноважень, ніж у поліцейських. Справа в тому, що вони можуть вимагати від водія "надати доступ до конструкційних елементів транспортного засобу", а поліцейські такого права не мають.

Під час поверхневої перевірки особа, щодо якої проводиться перевірка, зобов'язана надати доступ до конструкційних елементів транспортного засобу, забезпечити відкриття капота, кришки багажника та/або двері транспортного засобу, причепа.

Але "поверхневу перевірку" автомобілів військовослужбовці та прикордонники можуть проводити лише у певних місцях. Наприклад, у прикордонних районах, пунктах пропуску та КПВВ.

Таким чином, у прикордонних районах водіїв тепер можуть у будь-який момент зупинити та провести "поверхневу перевірку" автомобілів. А прикордонних районів у нашій країні багато і не можна сказати, що їхня територія маленька. Сотні тисяч автомобілів щодня проїжджають територією прикордонних районів.

Передбачається, що ці та інші нововведення допоможуть українським прикордонникам та військовослужбовцям у несенні служби.

Нагадаємо, раніше юристи розповіли, коли поліцейські мають право візуально оглянути салон та багажник автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ