Today.ua

В Україні щоденно відстежуватимуть ціни на автомобільне паливо

Кабінет міністрів ухвалив розпорядження "Про заходи з моніторингу та аналізу цін та стану товарних ринків". До переліку увійшли 30 позицій, серед яких бензин А-95, дизельне паливо та автогаз.

Державна служба статистики тепер щодня моніторитиме споживчі ціни на товари за переліком, у тому числі й на автомобільне паливо, і надаватиме Міністерству економіки відповідну інформацію до 16-00 звітного дня.

Передбачається, що це дозволить уряду своєчасно реагувати у разі необґрунтованого підвищення цін на так звані товари першої потреби. До переліку не увійшов бензин А-92, і, значить, ціни на нього щодня не перевірятимуть.

Нагадаємо, що у травні 2021 року в Україні запровадили державне регулювання цін на бензин та дизельне паливо (автогазу воно не торкнулося). Держрегулювання цін діятиме до закінчення карантину, запровадженого для боротьби з пандемією коронавірусу. Передбачається, що це стабілізує ціни. Проте, поки що цього так і не сталося. Ціни на бензин і ДП збільшуються, хоч і не так стрімко, як очікувалося.

Тим часом, в Україні у 2021 році збільшився імпорт бензину та дизельного палива. Зокрема, у 2021 році в Україну ввезли 1,28 млн тонн бензину. Це на 16,5% більше, ніж у 2020 році. Крім того, у 2021 році в Україну ввезли 6,85 млн. тонн дизельного палива, що на 10% більше, ніж у 2020 році. Це новий рекорд нашої країни.

Нагадаємо, раніше експерти Інституту споживчих експертиз перевірили зимове дизельне паливо на українських АЗС та виявили рекордні відхилення за якістю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ