Today.ua

Суд пояснив, коли можна не показувати страховий поліс поліцейським

В Україні водії не повинні пред'являти поліцейським страховий поліс, якщо вони не порушували ПДР або якщо немає доказів порушення. До такого рішення у справі №202/4473/20 прийшов Третій апеляційний суд в Дніпрі.

У 2020 році в Дніпрі поліцейські зупинили автомобіліста за те, що вони нібито бачили, як він не включив показник повороту відповідного напрямку. Вони не змогли надати докази цього правопорушення.

Проте, правоохоронці зажадали, щоб водій показав документи, в тому числі страховку. Поліс водій не пред'явив, заявивши, що поліція не повинна його вимагати, якщо не було порушення ПДР.

Правоохоронці на місці встановили, що поліс на цей автомобіль не видавався. В результаті водія оштрафували на 424 гривень.

Автомобіліст оскаржив штраф в суді. Суд, розглянувши матеріали справи, штраф скасував. Справа в тому, що поліцейські не мають права вимагати пред'явити страховий поліс, якщо у них немає доказів, що водій порушив ПДР.

Раніше в Краматорську суд скасував штраф водієві, винесений по радару TruCAM, так як на фотографії не було видно, хто керував автомобілем в момент порушення ПДР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ