Today.ua

Стало відомо, коли з'явиться розмитнення автомобілів через “Дія“

Українці зможуть розмитнювати автомобілі на іноземній реєстрації через портал або додаток "Дія" з кінця 2022 року. Таку заяву зробив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Слід зазначити, що Федоров не заявив точно, що наприкінці 2022 року можна буде розмитнювати євробляхи через портал або додаток "Дія". Він сказав, що на це є "шанс".

Перш ніж запровадити це нововведення, слід внести зміни до українського законодавства. Народні депутати Верховної Ради мають ухвалити законопроект, який передбачає розмитнення через портал або додаток "Дія".

Нагадаємо, у вересні 2021 року Кабмін ухвалив постанову, згідно з якою українці в рамках експериментального проекту з 2 грудня 2021 року по 31 грудня 2023 року зможуть через "Дію" подати необхідні для митного оформлення автомобіля документи, сплатити митний збір протягом 10 днів та завершити оформлення в автоматичному режимі.

Нарахування митних платежів має відбуватися автоматично з подальшою можливістю оплатити через "Дію".

Очікується, що таке нововведення спростить розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації, зробить його дешевшим і допоможе подолати корупцію. Проте, поки що розмитнення через "Дію" не запрацювало.

Раніше стало відомо, що митниця вилучила євробляху, розмитнену ще у 2019 році. Справа в тому, що митниця може перевіряти документи, на підставі яких було ввезено автомобіль або було здійснено його розмитнення, протягом 3 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ