Today.ua

Скільки можна водіям випити алкоголю на Новий рік

За кілька днів настане новий 2023 рік. Під час воєнного стану в Україні не передбачено відпочинку на свята, у тому числі й на Новий рік. Але це не означає, що українці не відзначатимуть настання Нового року. Сьогодні ми розповімо про те, скільки можна випити алкоголю, щоб уранці сісти за кермо автомобіля...

В Україні рівень алкоголю в крові водія не повинен бути більшим за 0,2 проміле. Якщо більше, то передбачено штраф у розмірі 17 000 гривень та позбавлення прав водія на 1 рік. При повторному правопорушенні протягом одного року штраф збільшується до 34 000 гривень, а "права" забирають на 3 роки.

Якщо перевести 0,2 проміле в алкоголь, то можна сказати, що чоловік випив 0,5 літра пива, або 50 г горілки, або 200 г сухого вина. Для жінок це 100 г шампанського або сухого вина.

З крові чоловіків алкоголь у середньому виходить зі швидкістю 0,1-0,15 проміле/год, а у жінок - до 0,1 проміле/год. Як правило, 35-річному чоловікові вистачає 6,5 годин, щоб з його організму вивітрилися сліди від 1,5 літра пива (якщо в ньому міститься 5% спирту).

Але алкоголь може діяти по-різному на кожну конкретну людину. Це залежить не тільки від статі, а також від віку, ваги, здоров'я. Впливає навіть рівень стресу. І, звичайно, багато залежить від закуски.

Якщо знаєте, що вам скоро потрібно сідати за кермо, краще взагалі не пити. У нашій країні щорічно відбуваються тисячі ДТП з вини водіїв, які перебували у стані алкогольного сп'яніння...

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні хочуть змінити схему страхових виплат щодо відшкодування збитків внаслідок ДТП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ