Today.ua

В Україні з 1 червня для власників електромобілів запровадять новий тариф

У червні 2024 року Кабмін планує збільшити тариф на електроенергію для населення. Про це розповів народний депутат Олексій Кучеренко.

За його словами, зокрема, тариф на електроенергію для українців планують підняти до 4 грн за кіловат-годину. Коли конкретно станеться підвищення цін – народний депутат не уточнив.

Збільшення вартості електроенергії для населення вдарить і по власниках електромобілів, які їх заряджають удома. Наразі для населення 1 кВт-година коштує 2,64 грн. Підняття тарифу до 4 грн значно позначиться на вартості електроенергії.

Щоправда, ще достеменно не відомо, які будуть нові тарифи на електрику для населення. Кабмін цю інформацію наразі не коментує. Підвищення тарифів на електроенергію мотивують тим, що потрібні гроші на відновлення зруйнованих російськими окупантами об'єктів енергетичної інфраструктури.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що влітку 2024 року в Україні вартість електроенергії для населення може збільшитись до 3,50 грн за кіловат-годину. За його словами, поки що уряд не підвищуватиме тариф на електроенергію для населення до ринкового, який становить 6 грн за кіловат-годину. Це, мабуть, робитимуть у кілька етапів, тобто поступово.

Тим часом, в Україні станом на травень 2024 року налічується вже понад 100 тисяч електромобілів. У 2023-2024 роках українці активно купують машини з електричною силовою установкою. Так, наприклад, у квітні 2024 року українці купили 6 700 нових та б/в електромобілів, що на 5,4% більше, ніж у березні поточного року та на 102,5% більше, ніж за аналогічний місяць 2023 року.

Найчастіше українці з-за кордону привозять такі б/в електромобілі: Nissan Leaf, Tesla Model 3, Tesla Model Y, Volkswagen e-Golf та Hyundai Kona. До найбільш популярних нових електрокарів у нашій країні входять такі моделі: Volkswagen ID.4, Honda M-NV, Nissan Ariya, BYD Song Plus, а також Honda e:NS1. Зверніть увагу, що всі вони є електричними кросоверами. Але лише BYD Song Plus офіційно продають в Україні. Інші моделі ввозять з Китаю за так званими "сірими" схемами.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, що українські водії почали масово ховати номерні знаки своїх автомобілів від камер автофіксації порушень правил дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ