Today.ua

Поліція затримала підрядника за поганий ремонт автомобільних шляхів

В Україні до початку повномасштабного вторгнення російських окупантів щороку виділяли десятки мільярдів гривень на ремонт та будівництво автомобільних шляхів. Частину грошей розкрадали підрядники. Одного такого "ділка" нещодавно затримали поліцейські, повідомила прес-служба Київської міської прокуратури.

За даними досудового слідства, фігурант, як директор будівельної компанії, кілька років тому уклав зі Службами автомобільних доріг Київської та Житомирської областей договори. За цими договорами фігурант зобов'язався провести ремонт автомобільних доріг у Київській та Житомирській областях.

Роботи проводились у 2018-2020 роках. Проте виявилося, що ремонт доріг провели дуже погано. Вартість ремонтних робіт автошляхів, які не можна прийняти в експлуатацію, становить понад 121 млн гривень. Ці гроші підприємство вже отримало з бюджету.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (Заволодіння бюджетними коштами у особливо великих розмірах). Покарання за цією статтею – від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Фігуранту вже повідомили про підозру у скоєнні злочину. Слідчий суддя за клопотанням прокурора обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 6 млн гривень.

Наразі досудове слідство у цій кримінальній справі триває. Правоохоронці встановлюють усіх учасників протиправної схеми.

Тим часом, за даними першого заступника голови Укравтодору Андрія Івка, в Україні станом на липень 2022 року внаслідок злочинних дій російських окупантів було пошкоджено близько 25 000 автомобільних доріг. Це 20% від усіх українських доріг. На ремонт та відновлення цих пошкоджених доріг потрібно було 950 млрд гривень та приблизно 4 роки часу.

Яка ситуація із відновленням доріг зараз – зрозуміти важко. Деякі дороги відновлюють. Насамперед ті, які потрібні для логістики ЗСУ.

В Україні до початку війни планували будувати платні автобани, як у країнах Європи. На початку лютого 2022 року народні депутати Верховної Ради затвердили законопроект №5090, що дозволяє будівництво автомобільних доріг приватними інвесторами. Однак ці плани було припинено після початку повномасштабного вторгнення в Україну російських військ.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, у яких регіонах України можна купити якісніший бензин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ