Today.ua

Поліцейським заборонили зупиняти водіїв “для профілактики“

В Україні поліцейські часто зупиняють автомобілі, пояснюючи водіям, що вони це роблять "для профілактики". А потім знаходять причину для штрафу. Але, виявляється, правоохоронці не мають право зупиняти водіїв "для профілактики", повідомила в Facebook Асоціація автомобільного транспорту та інфраструктури України.

До такого рішення прийшов суд по одному з позовів, які подають українські водії.

Все почалося з того, що патрульні поліцейські зупинили водія і запропонували йому пред'явити документи. Однак, він попросив правоохоронців спочатку назвати причину зупинки. Йому повідомили, що причина зупинки - "для профілактики".

Після цього водій відмовився показувати водійське посвідчення, пояснивши патрульним, що в українському законодавстві немає такої причини для зупинки машин.

В результаті на нього склали адміністративний протокол зі штрафом в 425 гривень - за частиною 1 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водій оскаржав штраф в суді, який став на його бік. З'ясувалося, що в переліку підстав для зупинки транспортних засобів поліцією немає підстави з метою "профілактики".

Нагадаємо, раніше юристи розповіли, коли поліцейські можуть "оглядати поверхнево" автомобіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ