Today.ua

В Україні покупці вживаних автомобілів зможуть 10 днів їздити на старих номерах

Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації рекомендував народним депутатам ухвалити в першому читанні законопроект №10158, який дозволяє покупцям вживаних автомобілів протягом 10 днів їздити на старих номерних знаках. Про це свідчить сайт українського парламенту.

Члени парламентського Комітету з питань цифрової трансформації проаналізували проект закону №10158, і дійшли висновку, що його ухвалення дозволить спростити процедуру перереєстрації автомобілів та інших транспортних засобів, і ще більше українських автомобілістів зможуть скористатися онлайн-слугами.

У Висновках цього парламентського Комітету йдеться про те, що прийняття законопроекту №10158 забезпечить вирішення питань, пов'язаних із використанням номерних знаків ТЗ при зміні номерних знаків внаслідок перереєстрації транспортного засобу та якісного надання послуг в електронному форматі, що у свою чергу сприятиме покращенню процедури надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, проект закону №10158 у Верховній Раді зареєстрували 17 жовтня 2023 року. Його автори виходили з того, що Україна переходить на цифровізацію адміністративних послуг, зокрема й сервісних центрів МВС. Однак онлайн сервіси не можуть функціонувати в повному обсязі доти, поки потрібно відвідувати територіальні сервісні центри МВС.

Зараз покупцю та продавцю потрібно разом з'явитися в сервісний центр МВС, щоб поставити підписи під договором купівлі-продажу, або продати-купити автомобіль через мобільний додаток "Дія" (номерний знак, свідоцтво про реєстрацію ТЗ у цьому випадку надсилають поштою).

Але для виготовлення номерного знака та на його отримання поштою потрібен певний час. Тобто, новий власник автомобіля не зможе ним користуватися деякий час. Якщо ж ухвалять проект закону №10158, то покупці автомобілів зможуть 10 перших днів їздити на старих номерних знаках. За цей час вони отримають нові номерні знаки.

Нагадаємо, можливість купівлі-продажу автомобілів у мобільному додатку "Дія" з'явилася наприкінці 2023 року. Скористатися цією послугою можна один раз на рік (щоб не було зловживань з боку перекупників). Автомобіль автоматично перевіряється по базах даних, і якщо він "чистий", продавець і покупець можуть підписати електронний договір купівлі-продажу. Продавець та покупець самостійно домовляються про спосіб передачі грошей. Додаток "Дія" не контролює грошове питання.

Раніше Міністерство економіки назвало автомобілі, власникам яких потрібно у 2024 році заплатити "податок на розкіш".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ