Today.ua

Патрульна поліція без проблем виписує штрафи тверезим водіям за “п'яне“ водіння: юристи розповіли як

Штраф за водіння у нетверезому стані можна легко отримати навіть будучи тверезим, "немов скельце". Як вдається патрульній поліції оформити такий адмінпротокол, розповіло видання "Дорожній адвокат".

Алгоритм дій спритників із патрульної поліції простий і безвідмовний. Автомобіль зупиняють з будь-якого приводу. При спілкуванні з водієм поліцейські роблять ремарку, що у водія, мовляв, наявні ознаки сп'яніння. Природно, тверезу людину обурює таке припущення, і вона вступає з правоохоронцем у суперечку.

Тоді патрульний пропонує водієві пройти тест на "Драгері". Причому навіть - під відеозапис. Однак водій, якого вже на той момент з головою накрила хвиля праведного гніву, не погоджується. А даремно, бо згідно із законом, відповідальність за відмову від проходження тесту на тверезість прирівнюється до відповідальності за нетверезе водіння. Тобто, якщо водій відмовляється пройти тест, то виходить він апріорі п'яний.

До речі, численні приклади з практики підтверджують, що в більшості випадків це припущення не безпідставне. Дуже часто п'яний водій, який скоїв ДТП, відмовляється від проходження тесту. У випадку з тверезим водієм природа відмови інша, проте законом вона трактується так само.

Таким чином, на абсолютно тверезого "відмовника", на цілком законних підставах, оформляють протокол за статтею 130 КУпАП - за водіння в "п'яному" стані. А сума штрафу за цією статтею нині передбачена чимала - 10 200 гривень. І як "бонус" до цього штрафу, передбачене ще й позбавлення права на водіння терміном на один рік.

Отже, юристи не радять тверезим водіям відмовлятися від проходження тесту - навіть якщо вас переповнюють емоції. Обов'язково пройдіть тест, переконайтеся, що є відеозйомка, вимагайте копію протоколу, в якій записано, що ви тверезі. І непогано б ще заручитися копією відеозапису, на якій видно рятівні нулі на "Драгері".

Нагадаємо, в ПДД України внесли зміни, які стосуються не тільки водіїв, але й пішоходів. Зокрема, пішоходи тепер зобов'язані в темну пору доби мати на собі світловідбивні елементи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ