Today.ua

Українських водіїв зобов'язали нанести спеціальні мітки на власні автомобілі

З 17 травня 2024 року у Польщі на автомобілі з ГБО потрібно наклеювати спеціальні наклейки у певних місцях. Ця вимога стосується й українських водіїв на автомобілях із ГБО, які їздять польськими дорогами, повідомляє Автотема.

Не лише українські водії задля економії встановлюють на свої автомобілі газоболонне обладнання. Поляки також хочуть економити. У 2022 році в Польщі зареєстрували 52 143 автомобілі з ГБО, а у 2023 році – 51 086 машин, які працюють на автогазі. Тобто у Польщі автогаз навіть популярніший, ніж у нашій країні.

У Польщі 17 травня 2024 року набув чинності новий Закон про системи допуску транспортних засобів та їх обладнання. Згідно з ним, організації, які встановлюють газоболонне обладнання, повинні розміщувати на транспортних засобах спеціальну інформаційну табличку (у вигляді наклейки).

Зокрема, цю наклейку слід розміщувати, наприклад, у моторному відсіку. Форма та розмір наклейки визначаються нормативними актами. Формат наклейки – А4. Вона має містити номер сертифікату газоболонного обладнання, назву організації, яка встановлювала ГБО, а також особу, яка встановлювала обладнання.

Якщо газоболонне обладнання встановили до 17 травня 2024 року, то наклейка не потрібна. Вона необхідна лише для ТЗ, які були переобладнані на автогаз після 17 травня. Без такої наклейки автомобіль не пройде технічну експертизу.

Тим часом, в Україні зараз автогаз у середньому коштує 26,72 грн за літр. Найдешевше заправити автомобіль із ГБО можна у Закарпатській, Вінницькій та Київській областях. Там автогаз у середньому коштує 26,13, 26,15 та 26,16 грн за літр відповідно. У деяких мережах АЗС автогаз коштує навіть менше ніж 24 грн за літр. Так, мережа Авантаж 7 продає автогаз за 24,75 грн за один літр, мережа RLS – за 24,90 грн за один літр, а мережа Chipo – за 24,91 грн за літр.

1 липня 2024 року Кабмін планує збільшити акцизи на пальне, якщо відповідний законопроєкт підтримають народні депутати Верховної Ради. Експерт аналітичного агентства "НафтоРинок" Олександр Сіренко вважає, що через це автогаз одразу подорожчає на 5,8 грн за один літр. Тобто паливо для авто із ГБО влітку коштуватиме 33 грн за літр.

Нагадаємо, раніше водіям пояснили, чому не можна використовувати присадки до моторної оливи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ