Today.ua

На Київщині ліквідували схему продажу підробленого бензину через АЗС

У Київській області правоохоронці виявили та ліквідували масштабну схему виготовлення, зберігання та продажу фальсифікованого бензину, дизельного палива та автогазу. Про це повідомив Відділ комунікації поліції Київської області.

За даними досудового слідства, організували цю злочинну схему двоє мешканців Києва. Вони давали команди розбавляти бензин та дизельне паливо, яке привозили на підпільні бази, різними хімічними речовинами. Таким чином зловмисники збільшували кількість палива. Але таке "паливо" вже не відповідало стандартам України.

При цьому зловмисники не мали відповідних дозвільних документів і сертифікатів.

Низькоякісне паливо продавали клієнтам, котрі не підозрювали про підробку. Продаж здійснювався, наприклад, через невеликі заправні станції.

Слідчі за цими фактами відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 204 Кримінального кодексу України (Незаконне виготовлення, зберігання та збут чи транспортування з метою збуту підакцизних товарів). Ця стаття передбачає від 8 до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

У рамках розслідування цього кримінального провадження правоохоронці провели 11 санкціонованих обшуків у Києві та Київській області. В результаті було вилучено понад 130 тонн фальсифікованого бензину та дизельного палива, 800 000 гривень, а також чорнову документацію, яка доводить винність фігурантів.

Підпільна нафтобаза на Київщині вже не працює. Також закриті мінізаправки, через які продавали неякісний бензин та дизельне паливо. Досудове слідство триває. Правоохоронці встановлюють усіх осіб, які причетні до цього злочину. Чи повідомлено вже фігурантам підозру у скоєнні злочину – не уточнюється.

Це вже не перший випадок, коли на Київщині ліквідували підпільне виробництво палива. Так, нещодавно ліквідували злочинну схему, яку організував мешканець Києва. Він до війни взяв в оренду нафтобазу, а після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну організував виготовлення підробленого бензину і дизельного палива. У нафтопродукти додавали різні присадки, а потім отримане паливо продавали оптом і через підконтрольну мережу АЗС.

Під час санкціонованих обшуків за місцем зберігання та продажу нафтопродуктів правоохоронці вилучили палива на загальну суму 360 млн гривень.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, скільки коштуватимуть бензин та дизельне паливо, якщо з 1 липня 2023 року в Україні запровадять довоєнні податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ