Today.ua

На Хмельниччині викрили шахрая, який видавав себе за автодилера

У Хмельницькій області поліцейські викрили місцевого жителя, який видавав себе за автодилера, обіцяв доставити автомобілі з Європи, брав за це гроші, які потім привласнював і не виконував взятих на себе зобов'язань. Про це повідомив Сектор комунікації поліції Хмельницької області.

За даними досудового слідства, фігурант чинив злочинні дії кілька років. Він видавав себе за автодилера та пропонував купити люксові автомобілі з-за кордону. За доставку машин він просив повну передоплату. Після отримання грошей, він зазвичай переставав виходити на зв'язок.

Таким чином він у одного потерпілого незаконно виманив 253 000 гривень, а в іншого потерпілого – понад 600 000 гривень.

Мало того, цей зловмисник ще двох потерпілих обманював майже три роки. У місцевої мешканки він за цей час виманив 3 000 доларів та понад 5 000 євро на автомобіль з-за кордону.

Ще один постраждалий дав шахраю в борг 6 000 доларів. Він роками обіцяв віддати борг і навіть передав потерпілому нібито свій автомобіль. Потім виявилося, що цей автомобіль було взято в оренду.

Слідчі поліції за даними фактами відкрили кримінальне провадження за ч. 2, ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене повторно, у великих розмірах). Максимальне покарання за цією статтею – 8 років позбавлення волі.

Досудове слідство триває. Фігуранту вже повідомили про підозру у скоєнні злочинів. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із застосуванням електронного засобу контролю.

Слід зазначити, що в Україні у другій половині 2022 року збільшилася кількість шахрайств, пов'язаних із покупкою автомобілів у Європі. Це пов'язано з тим, що з 1 липня 2022 року в нашій країні перестало діяти безкоштовне розмитнення автомобілів на іноземних номерах для всіх бажаючих. Безкоштовне розмитнення євроблях у нашій країні діяло лише три місяці – з квітня по червень 2022 року.

Так, наприклад, у вересні 2022 року на Хмельниччині поліцейські затримали учасників злочинної групи, які незаконно привласнювали гроші громадян, обіцяючи їм пригнати автомобілі з Європи. Шахраї обдурили близько 50 осіб та привласнили їхні гроші.

Нагадаємо, раніше у поліції українцям розповіли, як в Інтернеті не стати жертвою автомобільних шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ