Today.ua

Чи може довіреність бути підставою для набуття права власності на автомобіль

Одна тільки довіреність не може бути підставою для набуття права власності на автомобіль. Потрібен ще договір купівлі-продажу. До такого висновку в своєму рішенні по справі № 573/476/19 прийшов Касаційний цивільний суд Верховного Суду України.

У 2010 році власник автомобіля ЗАЗ 2008 року випуску видав довіреність особі, якою уповноважив його здати в оренду, обміняти, продати автомобіль.

Автомобіліст, який отримав довіреність, деякий час інформував власника про свої дії. Потім він перестав відповідати на дзвінки власника.

У 2015 році власник нотаріально скасував довіреність і звернувся в поліцію із заявою, що його автомобіль утримують невстановлені особи. На той час на автомобілі вже їздив чоловік, який купив його за довіренністю.

Справа дійшла до суду першої інстанції. Суд постановив, що одна лише довіреність не є підставою для набуття права власності на автомобіль. Потрібен ще договір купівлі-продажу. Тому суд наказав повернути автомобіль його законному власнику.

До такого ж рішення прийшов і Касаційний цивільний суд Верховного Суду України.

Раніше стало відомо, що суд вперше скасував штраф за автомобіль на іноземних номерах, який перебував в Україні з порушенням митного законодавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ