Today.ua

Кабмін закрив схему з «євробляхами»: Що змінилося?

Кабінет міністрів прийняв дві постанови, які змінять схеми ввезення в Україну недорогих автомобілів на єврономерах. Поліція отримала розширені повноваження, щоб знаходити євробляхерів-порушників.

Положення «Про Національну поліцію» доповнено двома новими пунктами 18.1 і 18.2. Пункт 18.1 ставить в обов'язки правоохоронців виявляти особисті авто, які ввезені більше місяця назад і не зареєстровані належним чином.

Пункт 18.2 зобов'язує правоохоронців виявляти факти керування такими автомобілями. Поліція зможе відстежувати випадки розбирання «євроблях» на запчастини, що раніше законодавчо заборонялося.

До сих пір можливість штрафувати євробляхерів-порушників у поліції була тільки формально. У правоохоронців немає доступу до митної базі, тому практично неможливо було виявити машини з простроченими номерами. До того ж, в нормативних актах, що визначають повноваження поліцейських, нічого не говорилося про можливість виявляти не легалізовані машини.

Тепер повноваження поліцейських розширені. Вони будуть на законних підставах прямо на місці зупинки штрафувати євробляхерів-порушників на 8 500 гривень. Якщо порушення повторне, то штраф 17 000 гривень. Але рішення про такий штраф приймає суд. Максимальна сума штрафу - 170 000 гривен.

Нові норми до особового складу Нацполіціі доведуть приблизно за два тижні. Після цього на дорогах почнуться «репресії», приблизно з середини листопада.

Власникам автомобілів з іноземною реєстрацією залишається сподіватися, що Верховна Рада найближчим часом затвердить один із законопроектів про доступне розмитнення. Не виключено, що багато автомобілістів вирішать хоча б по дешевці позбутися проблемних авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ