Today.ua

“Державна паливна субсидія“: з'явився новий спосіб обману клієнтів АЗС

В Україні з'явилися шахраї, котрі під виглядом "державної паливної субсидії" збирають персональні дані клієнтів мережі АЗС WOG. Про це повідомила прес-служба компанії.

Зокрема, шахраї у месенджерах від імені мережі АЗС WOG розсилають повідомлення про те, що діє так звана "державна паливна субсидія". Її нібито ввели до "23-ї річниці".

Зловмисники пропонують користувачам месенджерів заповнити анкету, обіцяючи натомість "шанс виграти 7000 гривень". Навіщо це їм потрібно? Насамперед для того, щоб отримати персональні дані клієнтів цієї мережі АЗС. Надалі зловмисники можуть спробувати зняти гроші з банківських карток клієнтів АЗС або продати цю базу даних (у цьому випадку також кінцевий результат – незаконне зняття грошей із банківських карток).

Компанія WOG повідомила, що вона не має жодного відношення до подібних дій. Вона про всі акції та інші подібні заходи повідомляє через свої офіційні ресурси. WOG закликала українців бути уважними, щоби не стати жертвою шахраїв.

Слід зазначити, що після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну активізувалися інтернет-шахраї, які знімають гроші з банківських карток українців. Так, зловмисники часто використовують такі схеми: знайомий у месенджері чи соціальній мережі просить під тим чи іншим приводом терміново надіслати гроші; надання фіндопомоги; евакуаційний рейс, за який потрібно зробити передоплату; продаж через Інтернет неіснуючих товарів за передоплатою; збирання грошей на допомогу військовим.

Щоб не стати жертвою шахраїв, рекомендують встановити додаток банку для контролю витрат і списань; підключити послугу SMS-банкінгу для отримання повідомлень про операції за рахунком; використовувати двофакторну авторизацію чи біометричний захист; поставити складний PIN-код на SIM-картку із фінансовим номером; не зберігати паролі та коди на смартфоні або в месенджерах; заборонити віддалений перевипуск SIM-картки мобільним операторам.

Буде дуже корисно також встановити ліміт для оплати в Інтернеті та використовувати різні паролі та PIN-коди. І звичайно, нікому ні в якому разі не розголошувайте свої конфіденційні дані, у тому числі паролі.

Якщо дотримуватись цих простих рекомендацій, то можна значно спростити собі життя та зберегти свої гроші. Пам'ятайте, що в той час, як вся Україна бореться з російськими окупаційними військами, є люди, які продовжують чинити злочинні дії.

Нагадаємо, раніше українцям розповіли, як не стати жертвою автомобільних шахраїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ