Today.ua

Експерти розповіли, що буде з імпортом автомобілів в Україну

Експерти Інституту досліджень авторинку вважають, що в серпні 2022 року в Україну скоротиться ввезення б/в автомобілів. Причина – дороге розмитнення машин на іноземній реєстрації.

У липні 2022 року Нацбанк України на 25% збільшив офіційний курс долара. Оскільки українці за кордоном купують автомобілі за долари та євро, митні податки та ПДВ пропорційні вартості машини у перерахунку на гривню, а акциз розраховується у євро, то збільшується вартість розмитнення у національній валюті.

У таких умовах ввезення багатьох автомобілів до нашої країни стає просто економічно невигідним.

За офіційними даними, в липні 2022 року в Україну ввезли майже 14 000 нових і вживаних автомобілів. Це приблизно вдесятеро менше, ніж у липні. Експерти Інституту досліджень авторинку прогнозують, що ввезення автомобілів на іноземних номерах знижуватиметься і далі, і зупиниться на кілька тисяч на місяць.

Нагадаємо, в Україні три місяці діяло безкоштовне розмитнення автомобілів на іноземних номерах (з квітня до 30 червня 2022 року). За цей час безкоштовно легалізували майже 270 тисяч євроблях. Але більше безкоштовного розмитнення євроблях не буде. Про це попередив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Раніше експерти попередили про можливий дефіцит дешевих автомобілів в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ