Today.ua

Експерт пояснив, чому українські АЗС знижують ціни

Зниження цін на автомобільне паливо, яке спостерігається в Україні весь січень 2023 року, відбувається через те, що АЗС мають великі запаси палива. Такої думки дотримується директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

Зниження цін на бензин, дизельне паливо та автогаз в Україні триває весь січень. Сергій Куюн пояснює це наявністю великих запасів палива в операторів роздрібного паливного ринку.

Ще восени 2022 року, після того, як російські окупанти посилили обстріл енергетичної інфраструктури, уряд закликав мережі АЗС робити запаси палива. Але запаси стануть у нагоді також ще з однієї причини.

Зокрема, з 5 лютого 2023 року Євросоюз запровадить ембарго на всі російські нафтопродукти. Це один із способів економічного тиску на РФ, війська якої у лютому 2022 року розпочали повномасштабне вторгнення в Україну.

Як позначиться запровадження Євросоюзом ембарго на російські нафтопродукти – поки що важко давати прогнози. Справа в тому, що Європа активно шукає нові ринки для купівлі нафтопродуктів, і це в неї непогано виходить. Тобто заміна російських нафтопродуктів на європейському ринку буде, як вважають деякі експерти.

Але у будь-якому разі українські мережі АЗС активно готуються до 5 лютого. Більшість із них зробили вже досить великі запаси палива. За оцінкою Сергія Куюна, запасів палива в мережах АЗС вистачить на 20-25 днів. Тут потрібно врахувати, що зазвичай у січні та лютому в Україні спостерігалося помітне зниження продажів автомобільного палива. Це відомий сезонний фактор.

Слід зазначити, що у січні в Україні на оптовому паливному ринку велика кількість пропозицій. Зрозуміло, це теж вплинуло на те, що АЗС змушені знижувати роздрібні ціни. Як бачимо, причин зниження цін на українських заправках є дещо. Скільки триватиме ця тенденція – незрозуміло.

Тим часом, у січні 2023 року в Україні відновили перевірки АЗС, призупинені у 2022 році через війну. Ініціатором стала Нафтогазова Асоціація. У ході перевірок перевіряється дотримання операторами роздрібного паливного ринку законодавства.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні хочуть заборонити розплачуватись готівкою за бензин і ДП. Так розраховують ліквідувати нелегальний ринок палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ