Today.ua

Що потрібно знати, щоб не отримати без причини протокол за п'яне водіння

З березня 2021 року в Україні штраф за керуванням автомобілем в стані алкогольного сп'яніння становить від 17 тисяч гривень. Оштрафувати можуть навіть водія, який не вживав алкоголь - через незнання закону. Юристи компанії "Дорожній адвокат" розповіли, що потрібно знати, щоб не отримати без причини протокол за статтею 130 КУпАП.

Підстави для огляду

Поліцейські можуть від водія вимагати пройти огляд на рівень алкоголю в крові, якщо у них є для цього підстави. Наприклад, у водія порушення мови, запах алкоголю з рота.

Огляд правоохоронець може провести на місці зупинки за допомогою алкотестера або поїхати разом з автомобілістом в медичний заклад до лікаря. Залежно від бажання водія. За відмову від огляду накладається штраф.

Тест на місці зупинки

Якщо перевірка на рівень алкоголю в крові проходить на місці зупинки алкотестером, то він повинен мати сертифікат відповідності та свідоцтво про перевірку.

Перед тестуванням правоохоронець зобов'язаний проінформувати водія під відеозапис про порядок застосування алкотестера. Якщо водій зажадає показати сертифікат відповідності та свідоцтво про перевірку алкотестера, - це повинно бути виконано.

Перевірка на алкотестері повинна проходити під відеозапис. Якщо немає можливості відеозапису, то поліцейський повинен забезпечити присутність двох свідків.

Юристи рекомендують вимагати повторної перевірки, якщо алкотестер показав вміст алкоголю в крові вище норми (більше 0,2 проміле). Справа в тому, що такі пристрої можуть видавати неправильну інформацію.

За підсумками перевірки правоохоронці складають у двох примірниках акт огляду (один вручається водієві). Якщо акту немає, то огляд вважається недійсним.

Перевірка на алкоголь в медичній установі

Якщо огляд в медустанові проведено після двох годин з моменту виявлення підстав для його проведення, то він вважається недійсним.

Огляд в медустанові проводиться лікарем з проведенням лабораторних досліджень вимірювальною технікою. Ця техніка теж повинна мати сертифікат відповідності та свідоцтво про провірку. Водій при бажанні може з ними ознайомитися.

Медики досліджують слину, сечу і змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Якщо неможливо взяти зазначені зразки, то тоді беруть кров.

Якщо вам в медустанові пропонують пройти огляд на алкотестері, то він буде вважатися недійсним.

За підсумками огляду медики складають акт медичного огляду, на підставі якого складається висновок про результати медогляду. Результати перевірки повідомляються оглянутій особі в присутності правоохоронця.

Висновок за результатами медогляду складається в трьох примірниках (поліцейському, водієві і для медустанови). У медустановах є спеціальний журнал, в який заносять кожен випадок огляду на стан сп'яніння.

Юристи радять водіям вимагати від поліцейського або лікаря медичного закладу виконання кожного етапу процедури огляду. Якщо процедура пройшла з порушеннями - це підстава вважати її результати недійсними.

Раніше юристи пояснили, чому відмова водія пройти тест на алкоголь на місці зупинки - не підстава для штрафу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ