Today.ua

Бензин в Україні подорожчає до 39,86 гривень за літр

Найближчим часом на українських АЗС вартість бензину збільшиться до 39,86 гривні за літр, а дизельного палива – до 42,31 гривні за літр. Міністерство економіки назвало нову середню вартість палива, на основі якої АЗС виставляють граничну ціну.

Державне регулювання вартості бензину та дизельного палива в Україні запровадили рік тому – у травні 2021 року. Очікувалося, що це допоможе стабілізувати ціни. Проте, насправді, ціни на паливо продовжують збільшуватися.

Деякі мережі АЗС продають паливо за ціною, яка перевищує максимально допустиму торгову націнку. Для цього вони вигадали різні маніпулятивні схеми. Деякі мережі АЗС взагалі зараз вважають за краще продавати паливо не в роздріб, а оптом. Для них це вигідніше, тому що не потрібно платити податки та зарплату працівникам.

Тим часом, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив Державній службі з питань безпеки харчових продуктів та захисту прав споживачів перевірити АЗС на предмет завищення цін. Ось тільки до порушників застосовують м'які запобіжні заходи – їм розсилають листи із зазначенням граничної ціни, від якої вони можуть робити торгову націнку.

Нагадаємо, раніше ми розповіли, як не залишитися з порожнім баком у разі дефіциту палива.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ