Today.ua

Бензин на АЗС подорожчає на 1,33 грн., а дизпаливо – на 1,68 грн

На українських АЗС найближчим часом бензин подорожчає на 1,33 гривні за літр, а дизельне паливо - на 1,68 гривні за літр. Це станеться після того, як оператори роздрібного ринку відреагують на нові ціни Міністерства економіки України, від яких можна встановлювати граничну надбавку.

Зокрема, нова середня вартість бензинів у нашій країні становить 29,25 грн/л, а дизпалива – 26,84 грн/л.

Це означає, що з урахуванням граничних торгових націнок максимальна ціна на бензин для його продажу на АЗС не повинна перевищувати 34,25 грн/л, а на дизельне паливо - 33,84 грн/л.

Нагадаємо, у травні 2021 року в Україні запровадили державне регулювання цін на бензин та дизельне паливо. Було встановлено граничні рівні торгової надбавки до середньої ціни дизельного палива (не вище 7 грн/літр) та бензину (не вище 5 грн/літр). На автогаз граничний рівень торгової надбавки не встановлюється.

Державне регулювання мало стабілізувати ціни на автомобільне паливо. Проте, це поки що не спрацювало. У другій половині 2021 року вартість автомобільного палива на українських АЗС постійно зростала. Держрегулювання цін на бензин та дизельне паливо скасують після того, як закінчиться карантин, запроваджений для боротьби з пандемією коронавірусу.

Нагадаємо, раніше директор мережі АЗС Prime Дмитро Леушкін зробив прогноз, що в Україні в лютому 2022 року вартість бензину та дизельного палива може збільшитись до 40 гривень за літр, а автогазу – до 25 гривень за літр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ