Today.ua

Відомо, коли в Україні водії почнуть за гроші доносити один на одного

Українці зможуть знімати порушення правил дорожнього руху на смартфони, відправляти записи поліції та отримувати за це гроші з 1 січня 2023 року або з 1 січня 2024 року. Про це йдеться у висновку Комітету з питань бюджету Верховної Ради України, який розглянув відповідний законопроект.

У парламенті у липні 2021 року зареєстрували законопроект №5798, який передбачає введення в Україні інституту "інформаторів".

"Інформатором" зможе стати будь-який український водій. Для цього потрібно буде в мобільному додатку "Дія" отримати відповідний статус.

Кожен водій-"інформатор" зможе за допомогою смартфона фотографувати та робити відео моменту порушення ПДР іншим учасником дорожнього руху, а потім за допомогою програми "Дія" відправляти матеріали до поліції.

Поліція на підставі одержаних фото та відео матеріалів прийматиме подальше рішення про покарання порушника.

При цьому "інформатор" отримає 10% суми сплаченого порушником штрафу.

Законопроект передбачає кримінальну відповідальність (обмеження волі на строк до одного року) за надання недостовірних або підроблених даних про адміністративне правопорушення.

МВС вважає, що таким чином в Україні покращиться безпека дорожнього руху.

Раніше стало відомо, що в Україні камери автофіксації порушень ПДР фіксуватимуть проїзд на червоний сигнал світлофора та виїзд на смугу зустрічного руху.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ