Today.ua

Повернення техогляду в Україні: зупиняти автомобілі для перевірки будуть прямо на дорогах

У українських автомобілістів залишилося мало часу, щоб висловити свою думку про законопроект, який передбачає введення в Україні обов'язкового техогляду легкових автомобілів. Обговорення документа на сайті Мінінфраструктури закінчиться 31 грудня 2020 року.

Це вже друга редакція законопроекту. У нього внесені пропозиції та зауваження, які отримували протягом року.

Після введення обов'язкового техогляду автомобілістам доведеться проходити його кожні два роки. Виняток пропонують зробити для авто віком до чотирьох років.

Обов'язковий техогляд потрібно буде проходити при перереєстрації машини при зміні власника, переобладнанні, після ДТП, в результаті якого були пошкоджені елементи, що впливають на безпеку руху, а також якщо при придорожній перевірці виявили порушення, які стали причиною заборони або обмеження руху.

До речі, про придорожню перевірку. Законопроект передбачає проведення придорожньої технічної перевірки автомобілів та інших транспортних засобів.

Причому, для її проведення право зупиняти автомобілі пропонується дати не тільки поліції, але й посадовим особам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань безпеки на наземному транспорті. Якщо виявлять порушення, то перевіряючі зможуть заборонити користуватися автомобілем.

Водій буде зобов'язаний виконувати розпорядження перевіряючих осіб і на вимогу пред'являти для перевірки відповідні документи, а також надати для придорожньої перевірки свій транспортний засіб.

Штраф за несвоєчасний техогляд складе сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зараз це 1700 гривень.

Раніше в МВС створили для водіїв мобільний додаток «Штрафи ПДД». З його допомогою можна не тільки швидко оплатити штраф і отримати знижку в 50%, але і оперативно знайомитися з повідомленнями про нові постановах або про зміну їх статусу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ