Today.ua

Водіям пояснили, хто відшкодує збитки внаслідок ДТП, якщо винуватця не знайшли

В Україні щороку трапляються десятки тисяч ДТП. Іноді винуватці дорожніх аварій зникають з місця події. Адвокат Вікторія Шкварко пояснила, хто відшкодує збитки внаслідок ДТП, якщо поліція не знайшла винуватця.

За її словами, у разі, який розглядається, на відшкодування збитків може розраховувати автомобіліст із чинним полісом ОСЦПВ. Але виплати здійснюватиме не страхова компанія, а МТСБУ за рахунок коштів із Фонду захисту потерпілих (до цього Фонду страхові компанії вносять обов'язкові внески).

Зверніть увагу, що у цьому випадку компенсацію за шкоду автомобілю не виплачуватимуть. Передбачено лише відшкодування шкоди життю та здоров'ю.

Як бачимо, є два суттєві нюанси при отриманні збитків внаслідок ДТП, якщо поліція не знайшла винуватця. Про них не можна забувати.

Для того, щоб отримати компенсацію збитків, якщо винуватець ДТП зник з місця події, потрібно витратити час і докласти певних зусиль.

Насамперед потрібно, щоб патрульні поліцейські зафіксували той факт, що винуватця ДТП немає на місці події. Правоохоронці мають вжити заходи для встановлення особи винуватця ДТП. Тому постарайтеся одразу ж записати державний номер автомобіля винуватця ДТП. Надайте поліцейським запис відеореєстратора, загалом будь-яку інформацію, яка дозволить знайти зловмисника.

Автомобіліст має протягом трьох днів після ДТП повідомити про це МТСБУ. Потім він матиме 30 днів, щоб зібрати пакет документів про аварію і подати його до МТСБУ.

У суді потрібно обов'язково взяти судове рішення, в якому йдеться про те, що винуватець ДТП втік з місця події. Цей документ також потрібно подати до МТСБУ протягом 30 днів. Строки порушувати не можна. Якщо строки пропущені з поважних причин, то це потрібно довести.

Нагадаємо, в Україні планують кардинально змінити систему страхування ОСЦПВ, щоб вона відповідала сучасності. Суми страхових виплат поступово доведуть до розмірів, встановлених у Євросоюзі. Так, суму страхових виплат за шкоду життю та здоров'ю підвищать до 1 млн грн на одного потерпілого та до 20 млн грн на одну страхову подію. Суму страхових виплат за шкоду майну збільшать до 2 млн грн. Це передбачає законопроєкт №8300, який у 2023 році зареєстрували у Верховній Раді.

Нагадаємо, раніше ми розповіли, що в Україні кілька категорій водіїв можуть їздити без страхового поліса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ