Today.ua

Суди почнуть масово штрафувати власників автомобілів із ГБО

В Україні правоохоронці мають право штрафувати водіїв, які встановили на свій автомобіль ГБО, але не внесли цієї інформації до техпаспорту. Такого рішення за однією з адміністративних справ дійшов Полонський районний суд Хмельницької області.

Водій із міста Полонне просив суд скасувати ухвалу про притягнення його до адміністративної відповідальності з накладенням 340 гривень штрафу як незаконну. За його словами, поліцейські не роз'яснили йому законних прав, не провели огляд автомобіля належним чином, не залучали свідків. Він заявив, що не встановлював ГБО, і зараз воно не працює і ним не користується.

Суд звернув увагу, що процедуру переобладнання транспортних засобів визначає Порядок переобладнання транспортних засобів, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2010 року №607.

У ній йдеться про те, що таке переобладнання власником в індивідуальному порядку слід узгоджувати з територіальним сервісним центром МВС. Зокрема, необхідно подати заяву про погодження, копії свідоцтва реєстрації автомобіля та акта проведення його огляду.

Сервісний центр МВС розглядає заяву про погодження та визначає технічну можливість та умови (вимоги) переобладнання транспортного засобу.

Водій не заперечував, що в автомобілі, яким він керував, встановлено газоболонне обладнання та що в технічному паспорті немає відміток про це, тобто відсутнє узгодження з територіальним сервісним центром МВС.

Виходячи з цього, суд відмовив у задоволенні позову. Дії інспекторів патрульної поліції визнано правомірними.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні масово закриваються заправки для автомобілів із ГБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ