Today.ua

В Україні заборонять взимку їздити на літніх шинах

В Україні хочуть заборонити з 1 листопада по 31 березня кожного року їздити на автомобілях без зимових або всесезонних шин. За таке правопорушення штрафуватимуть. Відповідний законопроект №8369 вже зареєстрували у Верховній Раді.

Автори проекту закону № 8369 виходять із того, що в Україні велика кількість дорожньо-транспортних пригод відбувається пізно восени та ранньою зимою. У цей період аварійність зростає через льод на дорогах. В Австрії, Чехії, Німеччині та в деяких інших країнах Європи на законодавчому рівні заборонено в певну пору року їздити на автомобілях з літньою гумою. За таке правопорушення передбачено штраф.

В Україні правила дорожнього руху не говорят про те, коли потрібно в автомобілі міняти шини на зимові. Кожен водій вирішує це питання самостійно.

Виробники автомобільних шин рекомендують встановлювати зимову гуму після того, як середньодобова температура повітря у тому чи іншому регіоні досягає мінус 7 градусів. При такій температури повітря літня гума твердіє, тобто втрачає свої експлуатаційні якості. Це призводить до погіршення зчеплення з дорогою та збільшує ризик дорожньо-транспортних пригод. Але деякі водії дотримуються не температурного, а календарного критерію зміни шин. А морози в нашій країні бувають раніше, ніж настає зима.

Тому автори законопроекту №8369 пропонують внести зміни до деяких законодавчих актів України. Це повинно зменшити кількість ДТП.

Зокрема, пропонується в період з 1 листопада по 31 березня заборонити рух автомобілів, чия вага не перевищує 3,5 тонни, якщо вони не оснащені зимовими або всесезонними шинами. Порушників хочуть штрафувати у розмірі 20 неоподатковуваних доходів громадян. У 2023 році це 340 гривень.

Законопроект №8369 зареєстрували у Верховній Раді 19 січня 2023 року. Наразі він перебуває на розгляді у парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності, який має винести по ньому свій висновок. Після цього його винесуть до сесійної зали на обговорення народних депутатів. Думаємо, що цей проект закону нардепи можуть затвердити вже цього року.

Нагадаємо, раніше ми розповіли про те, які міфи існують про зимову гуму, адже багато водіїв чомусь впевнені, що взимку головне не зимові шини, а досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ