Today.ua

В Україні дозволили розмитнювати автомобілі через “Дію“

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт №10380, який передбачає запровадження розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації у мобільному додатку "Дія". Про це свідчить сайт українського парламенту.

Це вже другий законопроєкт щодо розмитнення євроблях не на митниці, а через "Дію". Перший законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді на початку 2023 року, але народні депутати його відхилили. Багатьом народним депутатам не сподобалася запропонована формула розмитнення євроблях у додатку "Дія" (тобто вартість розмитнення). Вони вважали, що запропонована формула розмитнення призведе до зниження грошових надходжень до державного бюджету України.

Законопроєкт №10380 – це другий документ щодо митного оформлення автомобілів на іноземній реєстрації через "Дію". У Верховній Раді його зареєстрували у грудні 2023 року.

Цей документ передбачає створення електронної бази даних для коригування митної вартості автомобілів. У цій базі даних має бути інформація про митну вартість нових машин з урахуванням марки, моделі, двигуна, типу палива. Розроблено механізм коригування митної вартості вживаних автомобілів.

При розмитненні автомобілів на іноземній реєстрації у додатку "Дія" для визначення їхньої митної вартості спиратимуться на вартість нового легкового автомобіля відповідної моделі з урахуванням коефіцієнта віку. Так, для автомобіля до 1 року коефіцієнт віку становитиме 0,95, для автомобіля у віці 2 років – 0.7 тощо. Для автомобілів віком 10 років коефіцієнт становитиме 0,21.

Зауважте, що при бажанні можна буде розмитнювати автомобілі на митниці, як раніше.

Автори законопроєкту №10380 вважають, що запровадження розмитнення автомобілів через "Дію" дозволить знизити рівень корупції на митниці. Крім того, автомобілісти рідше будуть втручатися у показання одометра.

Народні депутати 24 квітня 2024 року прийняли законопроєкт №10380 за основу. Тепер у парламентських Комітетах до нього внесуть правки. Які правки до цього документу запропонували внести народні депутати – ще не відомо. Після цього його знову винесуть до сесійної зали парламенту для другого читання.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року в мобільному додатку "Дія" з'явилася можливість продавати та купувати вживані автомобілі. Послугою перереєстрації ТЗ у цьому додатку можна скористатися один раз на рік. Система автоматично перевіряє продавців, покупців та автомобілі за базами даних.

Раніше стало відомо, що в Україні спростять торгівлю автомобілями, щоб вивести ринок з "тіні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ