Today.ua

В Україні шахраї вдосконалили спосіб обману покупців бензину

На Тернопільщині поліцейські задокументували шахрайство, пов'язане з талонами на пальне при покупці через Інтернет. Шахраї спочатку входять у довіру до покупців, а потім привласнюють їхні гроші, повідомив Відділ комунікації Нацполіції у Тернопільській області.

Шахрайство з талонами на пальне не можна назвати новим. Воно поширене в Інтернеті. Але тепер, схоже, зловмисники вдосконалили його. Якщо раніше шахраї не дуже себе турбували, а просто одразу продавали покупцям фальшиві паливні талони, то тепер вони спочатку входять у довіру до своїх потенційних жертв.

Так, тернополянин в одній із соціальних мереж приєднався до групи, в якій можна купити талони на паливо за зниженою ціною. Він двічі замовляв талони, здійснював передоплату, а потім успішно заправляв свій автомобіль.

Але втретє все пішло не так. Він здійснив передоплату у розмірі 45 000 гривень за талони на паливо 1000 літрів. Після отримання грошей шахрай перестав виходити на зв'язок і видалив усе листування.

Потерпілий зрозумів, що його обдурили. Він звернувся із заявою до поліції. Слідчі поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство). Максимальне покарання за цією статтею – обмеження волі терміном до трьох років.

Правоохоронці встановлюють особу шахрая. Досудове слідство триває.

Шахраї для того, щоб увійти в довіру до потенційної жертви, використовують різні методи. Іноді вони можуть бути дуже переконливими. Так, для того, щоб довести свою надійність, аферисти можуть показати через месенджер копію нібито свого паспорта. Але це не можна вважати належним доказом надійності продавця.

Щодо талонів на паливо, які продають в Інтернеті, то потрібно уважно перевіряти інформацію через офіційні сайти або на сторінках мереж АЗС у соціальних мережах. Можна також зателефонувати на "гарячу лінію" тієї чи іншої мережі АЗС й уточнити інформацію. Це найпростіші методи перевірки інформації, які можна зробити перед покупкою в Інтернеті талонів на паливо. Перевіряти інформацію потрібно завжди, особливо якщо йдеться про велику суму грошей.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Одесі дорожній конфлікт водіїв переріс у стрілянину зі страйкбольної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ