Today.ua

Українці не зможуть багато заробити на порушниках ПДР, - юрист

Українські водії не зможуть регулярно заробляти і збагачуватися за рахунок доносів в поліцію на своїх колег, які порушили ПДР, як передбачає зареєстрований у Верховній Раді законопроект №5798. Таку думку висловив молодший партнер АО Legal Housе Олександр Горобець.

У законопроекті №5798 йдеться, що водії і пішоходи, які зареєстрували на смартфон порушення правил дорожнього руху, зможуть відправити фото і відео цієї події в поліцію і отримати за це винагороду. Сума винагороди - 10% від штрафу.

Горобець вважає, що водії не зможуть регулярно заробляти і збагачуватися за рахунок доносів в поліцію на своїх колег, які порушили ПДР.

Крім того, на його думку, у нової системи будуть серйозні проблеми через її недосконалість. Точно також, як і зі штрафами, накладеними за допомогою радарів TruCam. Ввідеозапісі з камер TruCam визнаються неприпустимими доказами, так як подаються до суду неналежним чином завіреними - без цифрового електронного підпису.

Потрібно також відзначити, що поліція буде обробляти персональні дані сповіщувачів. Також не потрібно забувати про кримінальну відповідальність за подання завідомо недостовірних або підроблених доказів.

Тим часом, автори законопроекту №5798 розраховують, що з його допомогою можна буде знизити кількість ДТП на українських дорогах, і одночасно з цим отримати нове джерело доходу в державний бюджет.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що до 2024 року на українських дорогах встановлять 1,5 тисячі камер автофіксації порушень ПДР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ