Today.ua

Українських водіїв можуть оштрафувати за використання “Дії“

Українські автомобілісти можуть показати патрульним поліцейським прямо на телефоні цифрове водійське посвідчення у додатку "Дія". Навіть пластиковий аналог не потрібний. Але в деяких випадках це може спричинити штраф.

У 2020 році в Кривому Розі патрульні поліцейські зупинили автомобіль BMW 520, у водія якого при собі не виявилося пластикового водійського посвідчення. Відносно нього склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 126 КпАП. Сума штрафу – 425 гривень.

Водій у суді заявив, що він показав правоохоронцям цифрове посвідчення водія у мобільному додатку "Дія". Проте патрульні поліцейські сказали, що потрібний "паперовий" документ, а не цифровий у телефоні.

Суд першої інстанції скасував цей штраф. Він дійшов висновку, що водій дотримувався п.2.4 Правил дорожнього руху, а саме на вимогу поліцейського пред'явив для перевірки водійське посвідчення. Постанова Кабінету Міністрів України № 956 від 23 жовтня 2019 року дозволяє пред'являти правоохоронцям цифрове посвідчення водія.

Управління патрульної поліції у Дніпропетровській області подало апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Але Третій апеляційний адміністративний суд залишив її без задоволення.

Таким чином, цифрове посвідчення водія в додатку "Дія" є законним. Його можна використовувати без обов'язкового одержання пластикового аналога.

Потрібно звернути увагу на те, що у додатку "Дія" не видно водійських посвідчень, видані раніше 2013 року. Крім того, може бути з різних причин не видно і нові посвідчення водія.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року у мобільному додатку "Дія" з'явилася послуга перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів. Цією послугою можна скористатися один раз на рік. Станом на кінець квітня 2024 року через "Дію" перереєстрували близько 55 000 транспортних засобів. Система автоматично перевіряє продавців, покупців та ТЗ за базами даних, і якщо все гаразд, то дозволяє укладати електронний договір купівлі-продажу.

Незабаром у додатку "Дія" з'явиться можливість розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Але при цьому залишиться можливість розмитнення машин на митниці, кому як зручніше. Народні депутати Верховної Ради у квітні 2024 року ухвалили відповідний законопроєкт у першому читанні.

Раніше український дизайнер Роман Прядко показав віртуальний концепт Daewoo Lanos нового покоління із спортивним пакетом S-Line.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ