Today.ua

Українські суди скасовують майже всі штрафи за стоянку в забороненому місці

За даними компанії «Дорожній адвокат», в Україні суди скасовують майже всі штрафи, виписані поліцією автомобілістам за стоянку машин в забороненому місці. Імовірність скасування такого штрафу суддею називається «надзвичайно високою».

У нашій країні за стоянку автомобіля в забороненому місці передбачається штраф в розмірі 255 гривень. Якщо машина заважає дорожньому руху, то тоді штраф становить 510 гривень.

Але є один нюанс. Справа в тому, що в Правилах дорожнього руху стоянка визначається як припинення руху автомобіля на більше, ніж 5 хвилин з причин не пов'язаних з пасажирами або вантажем.

Тобто поліція повинна довести в суді, що автомобіль стояв не менше 5 хвилин. Для цього потрібно зробити на службовий відеореєстратор відповідний відеозапис.

Але на практиці поліцейські цю вимогу не дотримуються. Вони роблять фото автомобіля порушника, або короткий відеозапис, менше, ніж на 5 хвилин. Тобто для суду це не доказ, як постанова і рапорт співробітника поліції.

Раніше радник глави МВС Михайло Апостол запропонував збільшити штраф за непристебнутий ремінь безпеки в тисячу разів. Він вважає, що так можна буде значно знизити кількість смертельних ДТП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ