Today.ua

Ціни на автогаз: де найдешевше заправити автомобіль із ГБО

В Україні продовжують знижуватись ціни на автогаз. Середня вартість палива для автомобілів із ГБО опустилася вже до 25,06 гривень за один літр.

Найдорожче автогаз зараз продають на станціях мереж Rodnik, Ovis, Neftek та BVS – 25,99 гривень за літр, а також на станціях мережі Автотранс – 25,98 гривен за літр.

Найдешевше заправити автомобіль із ГБО зараз на станціях мережі Авантаж 7. Там автогаз продають за ціною 22,45 грн/літр. Трохи дорожчий автогаз коштує на станціях Luxwen – 22,99 гривень за один літр.

Якщо ж говорити про регіони, то найдешевше автогаз зараз продають у Вінницькій та Київській областях. Так, на Вінниччині середня вартість палива для автомобілів з ГБО становить 23,76 гривень за літр, а на Київщині – 23,81 грн/літр.

Найдорожчий автогаз зараз на Донеччині – 29,40 гривень за літр. Це зрозуміло, адже там тривають активні бої із російськими окупантами. На Сумщині середня вартість автогазу становить 26,37 грн/літр, а на Херсонщині – 25,93 грн/літр.

Тим часом, українським власникам автомобілів із ГБО (як, втім, власникам усіх автомобілів) потрібно готуватися до подорожчання цін на пальне. Справа в тому, що Міністерство фінансів розробило законопроект, який передбачає підвищення акцизів на скраплений газ до 125 євро за 1000 літрів, а також поступове збільшення акцизів на бензин. Наразі акциз на автогаз становить 52 євро за 1000 літрів, а на бензин та ДП - 100 євро за 1000 літрів.

Із чим пов'язане бажання Мінфіну підвищити акцизи? Відомство посилається на директиви Євросоюзу.

Вартість автогазу в Україні знижувалася весь січень і продовжує знижуватись у лютому. Так, за січень середня вартість палива для автомобілів із ГБО знизилася на 9,2%.

Слід зазначити, що наприкінці січня 2023 року у Європі спостерігалося збільшення оптових цін на автогаз. Так, 1 лютого компанія Sonatrach збільшила вартість пропану на 120 доларів за тонну порівняно із січнем, а бутану – на 60 доларів за тонну. Це може призвести до подорожчання автогазу в Україні та навіть до його дефіциту. Але поки що цього на українському ринку не спостерігається.

Раніше стало відомо, що в Україні мережа АЗС продавала "брендове преміальне" паливо за завищеною ціною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ