Today.ua

Техконтроль транспорту на дорогах України незаконний, - юристи

Придорожні перевірки технічного стану транспортних засобів, які з 12 листопада 2021 року проводять патрульні поліцейські за допомогою спеціальних мобільних діагностичних станцій, є незаконними. Такої думки дотримуються юристи компанії "Дорожній адвокат".

Юристи звернули увагу на те, що в українському законодавстві наразі не передбачається проведення перевірки технічного стану транспортних засобів у дорожніх умовах.

Крім того, законодавством не передбачається надання правоохоронцям спеціальних повноважень на проведення такого огляду.

Наразі закон в Україні передбачає лише проходження обов'язкового періодичного технічного контролю певних транспортних засобів. Причому такий техогляд можливий лише на стаціонарних майданчиках.

Таким чином, юристи вважають, що хоча техконтроль транспорту на дорогах є важливим для підвищення безпеки дорожнього руху, він має бути закріплений на законодавчому рівні.

Нагадаємо, поліція з 12 листопада зупиняє для перевірки вантажівки понад 3,5 тонни, автобуси, таксі, автомобілі з небезпечним вантажем, окремий спецтранспорт. Крім того, перевіряють технічний стан легкових автомобілів, які використовуються для перевезення пасажирів або вантажів для отримання прибутку.

Поліцейські можуть робити вимірювання параметрів світла фар, вимірювати висоту малюнка протектора шин, встановлювати рівень викидів вихлопних газів бензинових двигунів, визначати димність дизелів.

Нагадаємо, раніше ми розповіли, які автомобілі не пройдуть обов'язковий техогляд, який запровадять в Україні у 2022 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ