Today.ua

Стало відомо, які автомобілі з Китаю найчастіше купують українці

У лютому 2024 року українці купили 1523 автомобілі, зроблені в Китаї, що на 5,8% більше, ніж у січні 2024 року і майже вдвічі більше, ніж за аналогічний місяць 2023 року. За даними Інституту досліджень авторинку, раніше українці так багато китайських автомобілів за один місяць ще ніколи не купували.

У 2023 році в Україні зареєстрували 12 400 автомобілів, ввезених з Піднебесної. 65,2% з них - нові автомобілі, а решта 34,8% - б/в. При цьому 80,2% цих машин були електромобілями.

Найбільш популярний у 2023 році в Україні серед нових автомобілів з Китаю – електричний кросовер Volkswagen ID.4. Минулого року 2614 нових кросоверів ID.4 отримали українську "прописку". Volkswagen ID.4 – це перший серійний кросовер компанії Volkswagen. Але його офіційно в Україні не продають. У нашу країну його ввозять за так званими "сірими" схемами з Китаю, хоча в Європі є європейська версія ID.4.

До п'ятірки найбільш популярних в Україні нових автомобілів з Китаю у 2023 році також увійшли такі моделі: Honda M-NV, Volkswawgen ID.6, Chery Tiggo 4 та Chery Tiggo 2. Тільки дві останні моделі – Tiggo 4 та Tiggo 2 – ввозять в Україну офіційно. До речі, офіційні дилери не підтримують гарантію на автомобілі з Китаю.

Найпопулярнішим в Україні серед вживаних автомобілів з Китаю в 2023 році також виявився електричний кросовер Volkswagen ID.4. Торік 1600 б/в кросоверів ID.4 отримали українську "прописку".

У п'ятірку найбільш популярних в Україні автомобілів з Китаю в 2023 році також увійшли такі моделі: Honda M-NV, Volkswagen ID.6, Honda e:NS1 і Toyota bZ4X. Усі вони є електромобілями.

Потрібно зазначити, що середній вік автомобілів з Китаю, які українці купили в 2023 році, склав 1,6 року. Тобто, українців цікавлять майже нові китайські машини, головним чином електричні кросовери.

Чому українці почали більше купувати авто, зроблені в Китаї? По деяким причинам. По-перше, в Україні спостерігається дефіцит автомобілів у деяких дилерів, хоча попит на нові машини не знизився. По-друге, китайські автомобілі коштують приблизно у 1,5-2 рази дешевше, ніж аналогічні європейські моделі.

Нагадаємо, раніше фотошпигунам вдалося вперше сфотографувати під час дорожніх тестів новий кросовер Dacia Bigster на 7 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ