Today.ua

Стало відомо, як водіям у “Дії“ отримати копії документів

Українські автомобілісти можуть за допомогою функції "шеринг" у мобільному додатку "Дія" надсилати копії своїх документів, у тому числі водійських посвідчень, в необхідні установи. Про це повідомила пресслужба "Дії".

Для передачі документів через "Дію" компанія повинна надіслати запит на копію цифрового документа до застосунку користувача. Після цього користувач за допомогою "Дія.Підпису" має підтвердити запит.

Потім копію документа автоматично надішлють у систему компанії або на електронну пошту, кому як зручніше. Таку копію документа можна прикріпити до відповідних заяв чи договорів.

За допомогою функції "шеринг" у мобільному додатку "Дія" можна надсилати не лише копію посвідчення водія, але й копії інших документів. Наприклад, копію технічного паспорта, ID-картки, закордонного паспорта, свідоцтва про народження, довідки внутрішньо переміщених осіб, студентського квитка та документа про освіту.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року у додатку "Дія" з'явилася функція перереєстрації автомобілів. Тобто через цей додаток можна продати або купити автомобіль (а також мотоцикл чи мопед). Станом на кінець квітня 2024 року через "Дію" перереєстрували онлайн близько 55 000 транспортних засобів. Але останнім часом кількість перереєстрацій ТЗ через "Дію" знизилася. Можливо, ця послуга почала втрачати новизну.

Для перереєстрації автомобіля через додаток "Дія" продавець та покупець складають електронний договір купівлі-продажу, а система автоматично перевіряє продавця, покупця та транспортний засіб по базам даних. Якщо у продавця чи покупця є, наприклад, неоплачені штрафи, заборгованість за аліментами, виконавчі провадження, якщо машина перебуває у розшуку, то тоді система не дає перереєструвати ТЗ. При цьому причини відмови не повідомляється.

Надалі система надсилатиме автоматичні повідомлення з конкретною причиною відмови перереєстрації ТЗ. Над таким функціоналом зараз працюють спеціалісти.

У 2024 року в мобільному додатку "Дія" має з'явитися ще одна важлива послуга для автомобілістів. Йдеться про розмитнення автомобілів онлайн. Народні депутати Верховної Ради у квітні 2024 року прийняли за основу відповідний законопроєкт №10380. Але можна буде за бажанням розмитнювати автомобілі і на митниці, як раніше. Кому як зручніше.

При розмитненні автомобілів у додатку "Дія"для визначення їх митної вартості спиратимуться на вартість нового легкового автомобіля відповідної моделі з урахуванням коефіцієнта віку.

Раніше в Україні показали Daewoo Lanos нового покоління із спортивним пакетом S-Line.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ