Today.ua

З 1 жовтня у водіїв з'являться нові обов'язки

З 1 жовтня у всіх українських водіїв з'являться нові обов'язки, за невиконання яких загрожує штраф. Зокрема, потрібно буде за межами міст та сіл включати денні ходові вогні або ближнє світло фар.

Відповідні вимоги передбачені пунктом 9.8 Правил дорожнього руху. За порушення - адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 425 гривень.

Передбачається, що включені фари або ходові вогні дозволяють зустрічним водіям вчасно побачити на дорозі автомобіль і уникнути ДТП.

Такі обов'язки будуть у водіїв до 1 травня. Тобто в період, коли на трасах через погані погодні умови найчастіше відбуваються ДТП.

Тим часом, юристи компанії «Дорожній адвокат» стверджують, що поліція не має права штрафувати за те, що з 1 жовтня по 1 травня водії не включають поза міст та сіл ближнє світло фар.

Вони виходять з того, що ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами тільки при початку руху чи зміні його напрямку.

Значить, рух без включених фар буде порушенням, але відповідальність за нього настає за ст. 125 Кодексу, як за «інші порушення правил дорожнього руху». Тобто правоохоронці можуть зробити водієві тільки попередження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ