Today.ua

Українців лякають подорожчанням автогазу і дизеля на 30% через перевірки СБУ в Glusco

Компанія Proton Energy Group (власник мереді АЗС Glusco) з 1 квітня 2021 року припинить постачати в Україну нафтопродукти. Експерти прогнозують, що це може привести до дефіциту палива, в результаті чого сильно подорожчають автогаз, дизельне паливо і бензин.

Швейцарська компанія є одним з найбільших постачальників світлих нафтопродуктів в Україну. На її частку припадає 22% дизеля і скрапленого газу. У 2020 році швейцарці поставили в Україну 1,77 млн т дизпалива і 411 тис. т скрапленого газу.

Компанія стверджує, що в її діяльність блокує Служба безпеки України. Вже заарештовано технологічне паливо цієї компанії. Тому вона вирішила піти з українського ринку.

Нагадаємо, що мережа заправних станцій Glusco - це "перефарбовані" ТНК, власниками яких до 2016 року була російська державна компанія "Роснефть". Заправні станції змінили номінального власника на швейцарську компанію і були перейменовані. Кінцевими бенефіціаром Proton Energy Group, а отже і власником заправок Glusco називають ізраїльського бізнесмена Нісана Моїсеєва, якого в свою чергу пов'язують з Віктором Медведчуком.

Експерти вважають, що українські оператори паливного ринку в цьому випадку будуть змушені шукати альтернативні поставки нафтопродуктів.

Так, дизель можна буде поставляти по морю, але обсяги доведеться збільшити до 200 тис. т. При цьому в 2020 році по морю в Україну поставили 65 тис. т палива. Головна проблема в цьому випадку полягає із залізницею, яка поки що не може забезпечити вивантаження великої кількості палива.

З ситуації, що склалася можуть отримати користь для себе українські компанії, які займаються переробкою. Наприклад, "Укртатнафта", яка багато разів просила ввести мито на російську продукцію.

Як позначиться на цінах припинення поставок Proton Energy Group - поки сказати важко. Деякі експерти вважають, що в цьому випадку автогаз, ДТ і бензин подорожчають в Україні на 25-30%. Все буде залежати від того, як ринок зорієнтується в нових умовах.

Раніше стало відомо, що в Україні почнуться тотальні перевірки АЗС, нафтозаводи і нафтобаз. Таке доручення відповідним органам дав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ