Today.ua

Рекомендації експертів, як водіям вести себе в ожеледь

Рятувальники ДСНС України попередили, що найближчими днями у багатьох регіонах нашої країни можлива ожеледиця та попросили водіїв бути особливо обережними. Існують прості правила, як знизити ризик потрапляння в ДТП за таких погодних умов.

Насамперед експерти рекомендують знизити звичну швидкість приблизно на 5-10 кілометрів. Звичайно, змінювати свої звички не дуже просто, але це дієвий спосіб зниження ризику потрапляння в дорожню аварію під час ожеледиці.

Крім того, потрібно збільшити дистанцію до транспортного засобу, що їде попереду. Так у вас буде більше часу відреагувати на раптову зміну дорожньої ситуації.

Досвідчені водії на слизькій дорозі обов'язково тримають руки у верхньому секторі кермового колеса та використовують гальмування двигуном. Вони не натискають на гальмо при повороті або заметі, і не рухаються на нейтралці. А при наближенні до пішохідного переходу чи зупинки громадського транспорту наперед переносять ногу на педаль гальма.

Крім того, при ожеледиці водії приспускають усі шини приблизно на 0,3 бар. Після цього автомобіль буде краще тримати дорогу, розганяється і гальмувати. Звичайно, приспущені шини страждають від перегріву, але при мінусовій температурі про це не йдеться.

При екстреному гальмуванні на прямій в автомобілі з ABS педаль гальма потрібно натиснути якомога сильніше. Якщо цієї системи немає, то гальмувати уривчасто, не допускаючи блокування коліс.

Нагадаємо, раніше ми назвали п'ять найкращих лайфхаків для водіїв взимку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ