Today.ua

Перевіряти обтяження на авто потрібно перед підписанням договору купівлі-продажу, - суд

Перевіряти обтяження на автомобіль потрібно перед підписанням договору купівлі-продажу, а не під час реєстрації права власності на нього. До такого рішення у справі № 643/1735/19 прийшов Верховний суд України.

Це судове рішення можна вважати інструкцією для українців при купівлі автомобілів.

У 2018 році громадянин купив автомобіль Hyundai Grand Santa Fe 2017 року випуску за 910 тисяч гривень. Покупець зареєстрував його належним чином на своє ім'я в МВС (на час реєстрації автомобіля в органах МВС запис про обтяження був тимчасово вилучений).

Але потім покупець дізнався, що цей автомобіль знаходиться в заставі у банку за кредитними зобов'язаннями продавця. У зв'язку з чим після реєстрації покупцем спірного автомобіля в державний реєстр внесли запис про заставу його авто.

Покупець звернувся до суду з позовом до банку про визнання недійсним обтяження - застави автомобіля.

В кінцевому підсумку справа потрапила до Верховного Суду, який прийшов до висновку, що застава зберігла свою силу і для нового власника автомобіля - позивача.

Суд зазначив, що застава зберігає свою силу для нового власника майна за наявності в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна відповідних відомостей про обтяження, які внесені до такого реєстру перед відчуженням предмета застави.

Раніше стало відомо, що в Краматорську суд скасував штраф водієві, винесений по радару TruCAM, через те, що на фотографії не було видно обличчя людини, яка керувала автомобілем у момент порушення ПДР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ