Today.ua

“Пообіцяли знижку“: українець заплатив 280 тис. грн за неіснуючий автомобіль

Правоохоронці Тернопільської області шукають зловмисника, який привласнив 280 тисяч гривень, пообіцявши місцевому жителю пригнати з-за кордону позашляховик, але так і не виконав взятих на себе зобов'язань. Про це повідомив Відділ комунікації поліції Тернопільської області.

За даними досудового слідства, мешканець Тернопільської області в одній із соціальних мереж (у якій конкретно – чомусь не повідомляється) побачив оголошення про продаж автомобіля та доставку його з Європи. Його це оголошення зацікавило.

Покупець під час віртуального спілкування з "продавцем" повідомив, що автомобіль потрібен для роботи в зоні бойових дій. Після цього "продавець" заявив, що зробить гарну знижку, але вимагав передоплату. Покупець погодився.

Довірливий мешканець Тернопільської області переказав "продавцю" кількома траншами 280 тисяч гривень. Як саме "продавець" аргументував вимогу щодо передоплати – поліція не уточнила. Відомо лише, що після отримання грошей шахрай перестав виходити на зв'язок, а покупець обіцяного позашляховика так і не дочекався.

Після того, як покупець зрозумів, що його обдурили, він звернувся із заявою до поліції. Слідчі поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство). Максимальне покарання за цією статтею – 8 років ув'язнення.

Досудове слідство триває. Поліцейські встановлюють злочинця.

Це далеко не єдиний випадок обману українців, які хочуть через Інтернет купити автомобіль чи автозапчастини. Так, нещодавно на Львівщині поліцейські викрили злочинну групу, учасники якої під час відбування покарання за інші злочини у місцях позбавлення волі "продавали" у Facebook автозапчастини. Отримавши передоплату, злочинці переставали виходити на зв'язок із покупцями. Шахраї встигли обдурити 20 людей.

У таких випадках шахраї зазвичай отримують гроші на підконтрольні банківські рахунки так званих дропів ("грошові мули"). Дропи – це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток та рахунків. Таким чином шахраї вводять своїх жертв в оману та "плутують сліди".

Поліція закликає не переказувати гроші доти, доки не отримаєш товар (автомобіль) і не оглянеш його. Інакше існує великий ризик стати жертвою шахраїв. Одна з найголовніших ознак можливого шахрайства при покупці автомобіля через Інтернет – ціна нижча за ринкову.

Раніше ми розповіли, що в Україні хочуть на законодавчому рівні ввести конфіскацію автомобілів у п'яних водіїв для ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ