Today.ua

Поліція затримала шахраїв, які заробляли на аферах із автомобілями

На Полтавщині поліцейські затримали чотирьох чоловіків, які організовували афери з продажу автомобілів. Серед постраждалих від їхніх злочинних дій – волонтери та військовослужбовці, повідомив Відділ комунікації поліції Полтавської області.

За даними досудового слідства, організував злочинну схему 24-річний мешканець Кременчука. До злочинів він залучив ще трьох осіб віком від 20 до 25 років.

Зловмисники розміщували в Інтернеті оголошення про продаж автомобілів за привабливою ціною. Потенційним покупцям, що зацікавилися, вони обіцяли "притримати" автомобіль, якщо їм на банківську карту переведуть завдаток. Після отримання грошей шахраї переставали виходити на зв'язок із покупцями.

Встановлено, що ця злочинна група діяла з березня до листопада 2022 року. За цей час шахраї обдурили щонайменше 13 осіб, у тому числі волонтерів та військовослужбовців. Скільки грошей незаконно привласнили аферисти – не уточнюється. Зважаючи на все, це має бути досить велика сума.

За даними фактами слідчі поліції відкрили кримінальне провадження одразу за кількома статтями Кримінального кодексу України. Так, усім учасникам цієї злочинної групи повідомили про підозру у злочині за ч. 3 ст. 190 КК України (Шахрайство). Крім того, лідеру злочинної групи також повідомили про підозру у злочині за ч. 1 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом) та ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами) КК України.

Досудове слідство триває. Встановлюються особи, які були посібниками цих шахраїв.

Це далеко не перший випадок, коли в Україні поліцейські викривають злочинні схеми продажу неіснуючих автомобілів через Інтернет. Про те, що при покупці підозріло недорогого автомобіля можна "нарватися" на аферистів, знає, мабуть, кожен український автомобіліст. Тим не менш, досі шахраї знаходять довірливих покупців.

Як не стати жертвою автомобільних аферистів, які "розплодилися" у Мережі? Одне з головних правил - не переказувати гроші незнайомцю доти, доки не переконаєшся в його надійності. Іноді аферисти показують копію нібито свого паспорта (наприклад, через месенджер). Це не може свідчити про надійність продавця.

Ще одне головне правило – платити гроші лише після отримання автомобіля. І переконайтеся, що він у справному технічному стані.

Раніше на Хмельниччині затримали місцевого жителя, який видавав себе за автодилера, привласнював гроші покупців, а машини їм не передавав.

 
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ