Today.ua

Поліція не може під приводом “профілактики“ зупиняти автомобілі – суд

Так зване "відпрацювання програми безпеки дорожнього руху" не є законною підставою для зупинення поліцейськими автомобілів. Такого рішення у справі №944/3981/20 дійшов Восьмий апеляційний адміністративний суд.

У вересні 2020 року у Львівській області патрульний поліцейський зупинив автомобіль Mercedes-Benz та склав на його водія адміністративний протокол на підставі ст.126 КУпАП. Сума штрафу становила 425 гривень. У постанові вказувалося, що водій не був пристебнутий і не пред'явив посвідчення водія.

Водій оскаржив штраф у суді. У позовній заяві водій стверджував, що інспектор поліції не мав підстав для його зупинки. Правоохоронець заявив, що він зупинив машину з метою "відпрацювання програми безпеки дорожнього руху", проте документ, який це підтверджує, не пред'явив.

Водій також стверджував, що поліція не має доказів, що він не користувався ременем безпеки.

Суд дійшов висновку, що в українському законодавстві немає причин для зупинки автомобіля через "профілактичні заходи". Тож штраф водію скасували. На користь водія з Управління патрульної поліції Львівської області стягнули 1055 гривень, які він заплатив як судовий збір.

Тим часом, раніше стало відомо, на скільки завищують ціни українські АЗС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ