Today.ua

Чому п'яним водіям не потрібно розраховувати на умовний срок

Пом'якшувальні обставини (визнання провини, щире каяття, компенсація заподіяної шкоди), позитивна характеристика, факт утримання родича-інваліда не можуть бути визнані підставами для звільнення від відбування покарання водія за смертельне ДТП у стані сп'яніння.

Такого рішення у справі №521/2387/19 дійшов Касаційний кримінальний суд, розглядаючи скаргу прокурора.

У 2018 році в Одесі водій автомобіля BMW 316, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, вчинив ДТП, внаслідок якого загинув пасажир. Суд першої інстанції призначив йому покарання з терміном випробування на 2 роки. Суд, приймаючи таке рішення, врахував, що водій визнав свою провину, щиро покаявся, добровільно компенсував завдану шкоду, наявність позитивної характеристики, факт утримання батька-інваліда.

Зрештою, ця кримінальна справа потрапила на розгляд Касаційного кримінального суду. Він дійшов висновку, що в даному випадку умовне покарання не повинно застосовуватись і направив справу на новий судовий розгляд.

ККС зазначив, що обвинувачений свідомо сів за кермо автомобіля у стані алкогольного сп'яніння, грубо порушивши ПДР.

Крім того, вчинене кримінальне правопорушення належить до суспільно небезпечних злочинів проти безпеки дорожнього руху. Основним безпосереднім об'єктом є безпека руху, а додатковим – життя та здоров'я людей. Тому думка потерпілої про призначення покарання не є вирішальною.

Раніше суд пояснив, коли поліцейський може просити у водія показати страховий поліс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ