Today.ua

Чи позначиться запровадження акцизу на паливо на цінах – відповідь експерта

Введення єдиного акцизу на бензин, дизельне паливо та автогаз у розмірі 100 євро на 1000 літрів, як пропонує Кабмін, практично не вплине на ціни. Таку заяву зробив Андрій Герус, який є головою парламентського Комітету з питань енергетики та ЖКГ.

За його словами, якщо курс гривні буде стабільним, то українські власники автомобілів із бензиновими та дизельними двигунами практично не помітять запровадження акцизу на паливо. А ось вартість автогазу, вважає Герус, може подорожчати.

Тим часом, у Європі спостерігається підвищення вартості в опті дизельного палива. Воно за минулий тиждень (з 17 по 24 вересня) подорожчало на 12%. І це позначиться на Україні. Експерти вважають, що ціни на дизельне паливо в нашій країні не знижуватимуться.

Нагадаємо, акциз на пальне в Україні скасували у березні 2022 року, щоб стабілізувати ціни. Водночас у березні з 20% до 7% знизили ПДВ на паливо. Очікувалося, що ця пільга діятиме до кінця війни з російськими окупантами, але в серпні Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає запровадження єдиного акцизу на автомобільне паливо.

Раніше стало відомо, що розмитнення автомобілів на іноземних номерах через додаток "Дія" технічно майже готове.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ